İlkaybaby Ergonomik Kanguru Handy - Akustik Gitar (3Ay-4Yaş)
150,07 ₺
Ücretsiz Kargo
İlkaybaby Ergonomik Kanguru Handy - Akustik Gitar Yenidoğan (0-4Yaş)
188,81 ₺
Ücretsiz Kargo
Cümbüş Derisi (Beyaz)
296,43 ₺
Ücretsiz Kargo
Alice A206-Sl Akustik Gitar Tel Takımı
167,73 ₺
Elektro Akustik Gitar Eagle Faw-955Eq
13.418,16 ₺
Ücretsiz Kargo
Elektro Akustik Gitar Eagle Faw-803Eq
8.789,58 ₺
Ücretsiz Kargo
Puka Pk-200 Soprano Ukulele+Kılıf+Pena
539,00 ₺
Ücretsiz Kargo
Martin Ma530 0.10 Akustik Gitar Teli
503,18 ₺
Ücretsiz Kargo
Klasik Gitar Dövme Şablonu Kına Deseni
9,99 ₺
Gitar Nedir?
Gitar son derece yaygın olan, müzik aleti denince akla ilk gelen enstrümanlardan bir tanesidir. Hemen hemen çoğu kişi gençliğinde bu enstrümanı çalmaya heves etmiş ve en az bir kere denemiştir. Bazı kişiler bunu tutukuya dönüştürmüş ve profesyonel müzisyenlere dönüşmüştür.
Gitarın tarihi 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 19. yüzyıla gelindiğinde modern gitar doğmuştur. Günümüzdeki şekline oldukça benzer bir tasarıma sahiptir. Zaman içerisinde yapılan ekleme ve çıkarmalarla birlikte son halini alan gitarın pek çok farklı modeli bulunmaktadır.
Gitar pena veya parmaklarla çalınır. Şekil itibariyle 8 rakamını andırmaktadır. Bu enstrümanın yanları ovaldir. Sap kısmında perdeler bulunmaktadır. Klas olarak telli çalgı türleri arasında yer almaktadır. Gitarda 6 adet tel bulunur. Hemen hemen her müzik türünde kullanılabilen bir çalgıdır. Bu enstrüman iki elle çalınan bir enstrümandır. Sap kısmında yer alan perdelerde nota vuruşu yapılırken, gövdede bulunan tellerle ritim tutulur. Gitardan ses alabilmek için perde üzerinde ilgili notalara basılı tutmak ve gövdedeki tellere vurmak gerekir. Ritim tutarken veya arpej atarken parmaklar yerine pena kullanan müzisyenler de bulunmaktadır.
Gitar Hangi Kısımlardan Oluşur?
Gitar temelde 7 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin hepsinin farklı işlevleri vardır. Oluşturdukları bütün sayesinde istenilen sesi vermektedir. Kendine aşık eden tınısı gitarı vazgeçilemeyen enstrümanlar arasına koymaktadır.
Gitarın bölümleri;
Sap
Perde
Burgular
Köprü
Ses Deliği
Gövde
Teller
Sap bölümü; nota ve akorların basıldığı yerdir. Üzerinde perdeler bulunmaktadır ve şekli ince uzun bir yapıya sahiptir. Sap bölgesinin bir ucunda burgular diğer ucunda ise gövde bulunmaktadır. Bu enstrümana yeni başlayan kişiler için kullanılması en zor alandır. İleri seviyedeki kullanıcıların gözü kapalı şekilde kullandığı bir alandır.
Perde bölümü; sap kısmında yer alan ve fred olarak da adlandırılan ince çizgilerdir. Bu çizgiler arasındaki alanlar perde olarak adlandırılır. Tellere göre dik bir konumda yerleştirilmiştir. Gitarın modeline göre 21 veya 24 adet perde bulunabilir. İki perde arasındaki noktalara doğru basınç uygulandığında istenilen ses elde edilir. Burgudan gövdeye doğru geldikçe ses incelmektedir. Yeni başlayan kişiler genellikle ilk 5 perdeyi kullanmaktadır. Daha ileri seviye kullanıcılar tüm perde üzerinde hareket edebilme becerisine sahiptirler.
Burgular; gitarın sap kısmının en uç noktasındaki bölümdür. 6 telin karşılığı olarak 6 adet burgu yer alır. Teller bu burgulara tutturulur ve gövdeye sabitlenir. Bu enstrümanı akort etmek için bu burgular farklı yönlere doğru çevrilirler. Teli germe veya gevşetme işlemi ile akort işlemi gerçekleşir.
Köprü; gövde deliğinin yanındaki kısımdır. Tellerin bağlı olduğu diğer bölümdür. Perdede olduğu gibi tellere dik şekilde konumlanmıştır. Gitar kullanırken bu bölgeye bileğimizin değmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde istenilen ses elde edilemez.
Ses deliği; akustik ve klasik gitarlarda bulunan boşluktur. Bu boşluk elektronik amfilere ihtiyaç duymadan sesi çıkarmaya yarar. Tellerden çıkan ses boşluğun içinde yankılanır ve tekrar dışarıya verilir.
Gövde; gitarın en geniş kısmıdır. Üzerinde ses deliği ve köprü yer almaktadır.
Teller; bu enstrümandan çıkan sesin asıl kaynağıdır. Bu enstrümanın modellerine göre üretildiği malzemeler değişmektedir. Gitarda yer alan ve değişen en sık parçadır.
Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Satın alacağınız gitar modeline göre dikkat edilmesi gereken noktalar da değişiklik göstermektedir. Öncelikle işe hangi modeli çalmak istediğinize karar vererek başlamanızda fayda vardır. Daha sonra değişecek kriterler doğrultusunda satın alma öncesi dikkat etmeniz gereken noktalara odaklanabilirsiniz.
Genellikle en sık sorulan sorulardan biri klasik gitar mı akustik gitar mı sorudur. İki model arasındaki en önemli fark çıkardığı sestir. Öğrenme ve kullanım bakımında aralarında ciddi farklar yoktur. Bu sebeple iki model için dikkat edilmesi gereken noktalar da aynı olacaktır. Sap kısmı bu enstrümandaki en önemli yerdir. Perde aralıkları notaların çıkış sesini vermektedir. Bu açıdan doğru konumlandırılmış perde kritik önem taşımaktadır çünkü bu enstrümandan çıkan ses herşeydir. Tellerin yüksekliği ne çok yukarıda ne de çok aşağıda olmalıdır. İki türlü de gitardaki notalara basamazsınız ve istenilen ses çıkmaz. Gitarın üretildiği malzeme olan ahşap da önemli bir faktördür. Sesi içerisine alıp titreşim sağlayan ses boşluğu, üretildiği ahşabın kalitesine göre farklı sesler çıkarmaktadır.
Gitar Modelleri ve Özellikleri Nelerdir?
Gitar modelleri farklı müzik türlerine göre çeşitlenmiştir. Her bir modelin verdiği sesler ve üretildiği malzemeler birbirinden farklıdır. Yeni başlayan kişiler genellikle klasik ve akustik gitar modellerini tercih etmektedir. Ancak direkt olarak bas veya elektro gitar ile müziğe başlayan kişiler de vardır. Bu enstrüman modellerinin farklı olmasındaki en önemli etkenler gövdenin üretildiği malzeme, telin üretildiği malzeme ve gitarın elektriğe ihtiyaç duyup duymadığıdır.
Klasik Gitar
Dünya üzerinde en fazla kullanılan modeldir. 1984 yılında Antonio Torres tarafından tasarlanmıştır. Ahşap gövdeden ve 6 adet telden oluşmaktadır. Gitara ilk başlayanların sıklıkla tercih ettiği bir modeldir. Son derece hafif ve kullanışlıdır. Sap ve gövde genişliği diğer modellere kıyasla daha geniştir. Çok fazla üretilen bu modeller gitar modeller arasındaki en uygun fiyatlı seçenek olarak yer alır. Telleri naylondan üretilmiştir. Klasik modelin sesi akustik modele göre daha kalındır.
Akustik Gitar
Akustik gitarlar klasiklere çok benzerler. Hatta bazı kullanıcılar klasik modelle karıştırmaktadır. Akustik gitarın telleri çelikten yapılmıştır. Gövdesi ve sapı klasik modele göre daha iridir. Ağırlığı da bu oranda daha fazladır. Klasik modellerden çok daha fazla ses çıkarmaktadır. Bazı modelleri amfilerle uyumludur. Bu sayede elektro akustik gitar şeklinde kullanılabilir. Hemen hemen her müzik tarzında tercih edilebilecek bir modeldir
Elektro Gitar
Elektro gitarlar özellikle rock müzik sevenlerin iyi bildiği bir modeldir. Gövdesinde herhangi bir delik bulunmamaktadır. Bu nedenle sadece amfi yardımıyla ses vermektedir. Amfisiz çalındığında çıkardığı ses yetersiz kalır. Diğer gitar modellerine göre daha maliyetli ve ayrıca bakım isteyen bir üründür. Telleri çok daha sert ve aralıkları dar olduğundan anca pena yardımıyla çalınmaktadır.
Bas Gitar
En kalın sesi veren model bas gitardır. Çalışma mantığı olarak elektro modellerle benzerlik göstermektedir. 5 ila 12 telden oluşan birbirinden farklı modelleri bulunmaktadır. Yaygın olarak 4 ve 6 telli tasarımları kullanılmaktadır. Bas gitarlara verilen değer her geçen gün artmaktadır. Çalma kolaylığı bakımından en zor modeldir.
Fiyatlar
Gitar fiyatları modellere göre tamamen farklıdır. Piyasadaki en ucuz gitar klasik model olarak bilinmektedir. En pahalı gitar modelleri ise elektro ve bas gitarlardır. Bazı gitarlar el yapımı olmakla birlikte modeli farketmeksizin pahalıdır. Bu özel modeller sınırlı sayıda ve özel işçilikle üretilmektedir. Bu enstrümana yeni başlayan biriyseniz piyasadaki en uygun klasik veya akustik modellerden birini tercih edebilirsiniz. Bu modellerin ek aksesuarları da uygun fiyatlıdır. Elektro ve bas modeller için ek olarak temin etmeniz gereken amfiler vardır. Bu açıdan maliyetleri biraz daha pahalıdır. Klasik ve akustik modeller için pena, gitar askısı ve gitar taşıma çantası almak yeterli olacaktır. Çoğu enstrüman taşıma çantası ile birlikte verilmektedir. Pena fiyatları son derece uygundur. En uygun fiyatlı gitar modellerini Lazımbana’dan temin edebilirsiniz.